Image may be NSFW.
Clik here to view.* Iata ca rezultatele de la simularea de la bacalaureat sunt din ce in ce mai „naucitoare” atat pentru profesorii care si-au dat stradania sa ajute elevii in acumularea de informatii utile la examenul care incheie ciclul liceal, cat si pentru bietii parinti care s-au chinuit sa-si trimita odrasla la pregatire, astfel incat sa obtina note bune la BAC * Vazand notele dezastruoase de la simulare, plini de ingrijorare, cadrele didactice si inspectorii scolari trag cu speranta ca la examenul propriu-zis elevii vor putea recupera din materia neinvatata la timp, o sansa pentru a astupa golurile din „creierase”
Un singur cuvant poate caracteriza rezultatele de la simularea examenului de bacalaureat. Acesta este DEZASTRU! Ca si in anii anteriori, iata ca si de aceasta data s-a intamplat inevitabilul, adica un adevarat esec in masa a elevilor care ar fi trebuit sa fie pregatiti. Se pare ca mai putin de jumatate dintre elevii din ultimul an de liceu sunt in stare sa si promoveze bacalaureatul. In urma centralizarii datelor de la simularea probelor de la limba romana, matematica si istorie a rezultat ca exista licee din Braila la care niciun candidat din cei prezenti nu si-au dat stradania de a obtine o nota de trecere.
Iata care sunt liceele la care profesorii cred ca promovabilitatea va fi egala cu zero: „C.D. Nenitescu”, „Panait Istrati”, „Gh.K. Constantinescu”, „Nicolae Oncescu” din orasul Ianca, Grupul Scolar Industrial Insuratei si „Grigore Moisil”. Cu o promovabilitate intre 5 si 30% s-au inregistrat simularile de la Colegiul National „Ion Ghica”, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, Liceul „Matei Basarab” din comuna Maxineni, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Liceul „Constantin Brancusi”. Daca la limba romana rezultatele erau destul de mari, promovabilitatea ajungand la 90%, in acest an a atins doar 75%. La Liceului Teoretic „Mihail Sebastian” numarul de elevi care promoveaza este in scadere, la istorie, dintr-un numar de 69 elevi au picat 36. La Liceul „Constantin Brancoveanu”, din cei 12 care au avut s-au prezintat la simulare doar 4 au reusit sa promoveze, la limba romana si matematica. La Liceul „Matei Basarab” Maxineni, din 24 de elevi au picat 11 la matematica. La Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, jumatate din cei 41 de elevi prezentati la matematica au picat, iar la Liceul din Insuratei, din 157 de candidati 106 au picat la matematica.
Image may be NSFW.
Clik here to view.„Matematica este piatra de incercare a examenului de bacalaureat si trebuie tratata cu multa seriozitate. Elevii sunt obligati sa invete, pentru ca altfel nu au cum sa promoveze si sa ajunga sa obtina un loc de munca bine platit. Dar totusi nu trebuie sa ne speriem, pentru ca in momentul in care au dat simularea, materia inca nu era predata in totalitate. Deci mai este timp pentru ca acesti elevi sa recupereze in ultimele zile si apoi sa promoveze”, ne-a declarat prof. Iulian Danielescu, inspectorul scolar general la ISJ Braila.
Desi profesorii asteptau rezultate imbucuratoare la liceele de renume, acest lucru nu s-a intamplat. La Liceul Teoretic „Constantin Angelescu” din orasul Ianca, din 73 de candidati au picat 23 la limba romana si 25 la matematica, la „Mihail Sebastian” un numar de 26 de elevi inscrisi au picat la limba romana si 24 la matematica, dintr-un total de 118 elevi, iar la „Edmond Nicolau” din 84 de candidati 53 au picat la romana. Cele mai slabe note s-au luat la fizica, unde au promovat numai 43% dintre elevii inscrisi. La aceasta proba niciun elev de la „Nicolae Oncescu” din Ianca, Grupul Scolar Industrial Insuratei si „Grigore Moisil” nu a reusit sa obtina o nota de trecere, insa la „Panait Istrati” promovabilitatea a fost de numai 3 procente. O surpriza deloc placuta a fost la Liceul „Nicolae Iorga”, unde din 17 elevi care au intrat in salile de examen, doar 8 au putut sa obtina nota de trecere. Rezultate cumplite s-au inregistrat si la materia „Economie”, unde numai 53% dintre inscrisi au promovat. La acest capitol, „fruntas” a fost Liceul Teoretic „Panait Cerna”, unde s-a inscris un singur candidat, acesta picand „cu brio”. La fel s-a intamplat si la Colegiul National „Ion Ghica”, unitate de invatamant de profil, unde doar 26% dintre elevi au luat nota de trecere. La disciplina „Biologie”, per total, promovabilitatea a fost de 69% din totalul candidatilor inscrisi, rezultate negative fiind la „Grigore Moisil”, „Constantin Brancusi” si „Anghel Saligny”.
Image may be NSFW.
Clik here to view.Facem precizarea ca probele scrise ale examenului de bacalaureat se vor desfasura in perioada 1 – 5 iulie: 1 iulie, pentru proba la limba si literatura romana, 3 iulie – proba obligatorie a profilului, matematica sau istorie, si 5 iulie – proba la alegere a profilului. Primele rezultate se vor afisa pe data de 8 iulie, rezultatele finale, dupa efectuarea contestatiilor, fiind anuntate pe pe 12 iulie. Competentele lingvistice si digitale se vor evalu in acesta luna, astfel ca de pe data de 10 iunie si pana pe 12 vor fi competentele de comunicare orala in limba romana, intre 17 si 21 iunie se va verifica nivelul competentelor digitale, iar intre 25 si 28 iunie se vor evalua competentele de comunicare intr-o limba de circulatie internationala. La aceste probe se dau calificative, importanta fiind simpla prezentare, fara de care nu se poate intra la probele scrise.